Българските акции - най-печелившият актив у нас

Родните акции поскъпват с близо 50% за година

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Родните акции, измерени чрез борсовия индекс SOFIX, поскъпват с 49,94% за 12-те месеца до 25 май 2017, с което отчитат много по-голяма доходност от депозитите и жилищните имоти, показват изчисления на Investor.bg

Например според консултантската компания Bulgarian Properties цените на апартаментите в София са поскъпнали с 18% в годината до 31 март 2017.

За цялата страна индексът на цените на жилищата се е повишил със 7% през 2016 и очакванията са за 8,5% през 2017. Причината са по-слабите ръстове в провинцията в сравнение със столицата.

Така сравнявайки трите основни начина за спестяване у нас, българските акции побеждават. Разбира се, трите класа активи имат различен рисков профил и математическото сравнение е само за научни цели. То не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа, покупко-продажба на имоти или „разваляне“ на депозити. Още повече, че SOFIX в последния месец е в „плато“ и има ръст от едва 0,09%.

И така, кои са "героите" на SOFIX, отчели най-голям ръст?

Основният индекс на Българската фондова борса (БФБ) включва 15 компании, като с най-голямо повишение на цената на акциите за 12 месеца е Първа инвестиционна банка с ръст от 215,56% до 5,68 лв. за акция.

На второ място с повишение от 134,05% до 18,49 лв. за ценна книга е Алкомет АД - гр. Шумен. Дружеството произвежда алуминиеви профили, над 95% от които са за износ.

Следва Стара планина холд АД с повишение от 97,22% до 7,8 лв. за акция. Негови основни активи са дялове в М+С Хидравлик АД - Казанлък, Хидравлични елементи и системи АД - Ямбол, Елхим-Искра АД - Пазарджик и Българска роза АД - Карлово. Основната част от продукцията им е за износ.

На четвърто място с ръст на цената от 78,07% до 0,907 лв. за акция е Еврохолд България АД, като основният му актив е застрахователна компания в Румъния.

На пето място по поскъпване на акциите е Централна кооперативна банка с повишение от 66,49% до 1,61 лв.

Нито една от 15-те компании в състава на SOFIX не поевтинява за разглеждания 12-месечен период, като в дъното е Адванс Терафонд АДСИЦ с повишение от около 12% до 2,196 лв. за акция с отчитане на изплатения дивидент. Фондът притежава около 200 хил. дка земеделска земя в България.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Последни новини
Още от Пазари