Goldman Sachs прогнозира проблеми за американските акции

Ще бъде ли благосклонен Златният бик на Уолстрийт

Статуята на Златния бик в близост до Уол Стрийт, Ню Йорк. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Статуята на Златния бик в близост до Уол Стрийт, Ню Йорк. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Американските акции изкачиха много върхове от началото на 2009 насам, за да стигнат нови рекордно високи нива и през 2016. Но спокойствието на пазара през лятото доведе до там, че ентусиазмът на инвеститорите е на изключително завишени нива. Има ли проблем в това? Според инвестиционната банка Goldman Sachs – да.

Източник: Bloomberg Terminal

Индикаторът за настроенията на банката (Sentiment Indicator), който следи позиционирането на фючърсните договори върху S&P 500, към момента е на максималното си ниво – 100 пункта.

Източник: Goldman Sachs

Прочит на индикатора над 90 пункта или под 10 пункта са противоречащи нива, „които са значими при прогнозирането на бъдещата възвращаемост“, пише главният стратег за американските акции в Goldman Дейвид Костин в бележка към инвеститорите, озаглавена „Къде да инвестираме сега: Нито едно от посочените“.

Според Костин толкова завишени нива на ентусиазъм около американските акции говорят за 2% спад в S&P 500 в краткосрочен план.

Обратният пример важи за дните след референдума във Великобритания. На 28 юни, 5 дни след него, настроенията по отношение на американските акции са прекомерно песимистични според индикатора на Goldman, което е представлявало сигнал за покупка преди поскъпването, последвало през идните седмици.

Други фактори, които могат да се отразят на американските акции, са изборите в САЩ, като стратезите от Goldman прогнозират евентуални негативни ефекти заради несигурността около това събитие.

Разочароващи данни от най-голямата световна икономика също могат да имат негативно отражение върху печалбите на компаниите, като по този начин могат да поставят под допълнителен натиск американските акции.

Прогнозата на Костин е S&P 500 да приключи годината на ниво от 2100 пункта, което би представлявало спад от 1,3% спрямо цената на затваряне на индекса в петък, 9 септември.

Последни новини
Още от Пазари