Бичи пазар за паунда в края на годината?

Британската икономика ще се представи по-добре от очакванията смята валутният дилър Джон Голди

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Джон Голди, валутен дилър в консултантската компания Argentex LLP, запазва своите бичи очаквания за паунда в края на годината дори след като Английската централна банка обяви тази седмица допълнителни стимули, а надвишаващият прогнозите доклад за работните места в САЩ за юли съживи спекулациите, че Фед ще повиши лихвите до декември.

Според Голди британската лира ще се повиши до 1,38 долара до края на годината – с близо 9% повече спрямо средната оценка на анкетираните от Bloomberg анализатори за 1,27 долара. Макар че паундът отслабна след решението на Английската централна банка, дилърът основава прогнозата си на по-добро от очакваното представяне на британската икономика през второто полугодие и не повече от едно повишение на лихвите в САЩ.

Стимулите от АЦБ

Прогнозата на Голди може да се тълкува като знак за несигурността, следваща решението на Великобритания да напусне ЕС. На 4 август Английската централна банка понижи основния лихвен процент за първи път от седем години с 25 базисни пункта до 0,25% и увеличи програмата си за изкупуване на активи за първи път от четири години с 60 млрд. паунда до 435 млрд. паунда.

Паундът спадна с 1,2% тази седмица до 1,3069 долара. Това все пак остава по-високо от 31-годишното дъно от 1,2798 долара, достигнато на 6 юли. Британската валута отчита спад срещу еврото за трета поредна седмица, изгубвайки 0,4% от стойността си.

„Макар паундът неизбежно да отслабна след решението на Английската централна банка, той не направи нови рекорди. Със сигурност не сме се и доближили до онези дъна след новините за Brexit”, каза Голди.

Икономически данни

Оптимистичните му очаквания за икономиката на Великобритания са подкрепени от индекса на икономическите изненади на Citigroup. Макар в някои доклади да се твърди, че Brexit дава своите негативни последствия върху потребителското доверие и бизнес активността, индексът на Citi, който измерва силата на ключови данни спрямо очакванията на анализаторите, нарасна през тази седмица до най-високото си ниво от септември 2013. Това показва, че данните са по-силни, отколкото икономистите са очаквали. 

Последни новини
Още от Пазари