Вайдман: Премахването на кеша не е инструмент за паричната политика

Гуверньорът на Бундесбанк отново разкритикува ултрахлабавата прична политика на ЕЦБ

Снимка: Drew Angerer/Bloomberg Снимка: Drew Angerer/Bloomberg

След като Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да спре печатането на банкноти от 500 евро, управителят на германската централна банка Йенс Вайдман отхвърли спекулациите за евентуално елиминиране на разплащанията в брой. „Това би бил грешен, напълно непропорционален отговор на предизвикателствата в паричната политика“, казва Вайдман, който членува в Изпълнителния съвет на ЕЦБ, цитиран от Handelsblatt.

Гуверньорът на Бундесбанк не счита премахването на парите в брой за смислен инструмент за подкрепа на паричната политика. Според него е много по-наложително да се засили растежът в еврозоната. 

Припомняме, че ЕЦБ реши да спре печатането на банкноти от 500 поетапно до 2018, а те останат законно платежно средство. Решението на банката е свързано с "опасенията, че тази купюра може да улеснява незаконни дейности".

Съюзът на банкерите в Германия също се изказа по въпроса, като главният изпълнителен директор Михаел Кемер увери, че „никой в германската политика или в ЕЦБ не иска да премахва парите в брой“. „След 20 години вероятно ще е нормално да летим до Марс, но със сигурност ще има и пари в брой“, казва Кемер.

Вайдман за пореден път разкритикува ултрахлабавата прична политика на ЕЦБ. “По-добре да се подкрепят двигателите на растежа в еврозоната, за да се отдалечим от нулевите лихви“, казва той. „И нека да изясня: сегашната обстановка в паричната политика не изисква допълнителни облекчения“, допълва Вайдман. По думите му има достатъчно време, за да се изчакат ефектите от вече въведените мерки върху потребителските цени.

Някои от решенията от март влязоха в сила едва през юни. На 8 юни например банката започна да изкупува и корпоративни облигации, на 22 юни предстои да стартира втората серия евтини кредити за банките.

Последни новини
Още от Пазари