Ще продължи ли поскъпването на долара

Слабите данни за новите работни места не се отразяват, засега

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Доларът поскъпна с най-сериозен темп за последните шест месеца през миналата седмица (приключила на 6 май), регистрирайки ръст от 1,5%. Дали обаче това поскъпване ще продължи, имайки предвид разочароващите данните за новите работни места в САЩ. През април в американската икономика са били добавени 160 хил. нови работни места, което е с 40 хил. по-малко спрямо прогнозираното от икономистите.

Новите работни места са един от ключовите фактори за пазара на труда, който от своя страна е важен за действията на Фед. Заради по-слабия прочит на данните вероятността за повишение на лихвите в САЩ през юни, измерена чрез очакванията на пазарните участници, падна до 8%.

Голямата инвестиционна банка Goldman Sachs изтегли прогнозата си за повишение на лихвите в САЩ от юни за септември, което е показателно, имайки предвид, че от Goldman бяха едни от анализаторите, които очакваха по-ранно повишение на лихвите спрямо голяма част от пазарните участници.

Началото на новата седмица – 9 май – обаче не оправдава страховете, че слабите данни за заетостта ще се отразят негативно на долара и тенденцията ще се обърне. Към 16:30 доларовият спот индекс на Bloomberg добавя 0,45%.

Предстои да видим дали поскъпването на американската валута ще продължи и до края на тази седмица.

Последни новини
Още от Пазари