Полша няма да интервенира на валутните пазари

Полската злота поевтинява с 0,9 на сто от началото на годината

Снимка: John Guillemin/Bloomberg Снимка: John Guillemin/Bloomberg

Полското правителство няма планове да се намесва на валутните пазари, тъй като не смята валутния курс за притеснителен, заяви финансовият министър Павел Шаламаха, цитиран от Bloomberg, предава Investor.bg.

Полската злота поевтиня с 0,3% спрямо еврото в четвъртък и за кратко докосна четириседмично дъно от 4,3039 злоти за долар. Валутата е поевтиняла с 0,9 на сто от началото на годината, докато конкурентите й – унгарският форинт и румънската лея – поскъпнаха съответно с 1,26 и 1,12 на сто.

В миналото полското финансово министерство се намесваше на валутните пазари, като продаваше чуждестранна валута и емитираше облигации, за да овладее отслабването на злотата. Централната банка също понякога се намесваше, за да се справи с колебанията във валутния курс. Шаламаха обаче, който приветства слабата злота, след като кредитният рейтинг на страната беше понижен по-рано тази година, заяви, че не вижда причина да се предприемат действия. „Според мен не е трагедия“, казва той пред Bloomberg

47-годишният Шаламаха се опитва да постигне баланс между спазване на обещанията за повече правителствени разходи и спазване на условията на ЕС за дефицит под 3% от БВП.

Той възнамерява да постигне този баланс, като увеличи събираемостта на данъците като контратежест на допълнителните социални разходи. Кабинетът на премиера Беата Шидло вече въведе допълнителни разходи за детските надбавки и планира да увеличи средствата за здравни грижи за пенсионери. Планирано е и понижение на пенсионната възраст и увеличение на необлагаемия минимум.

Предвид темпа на понижение на дефицита финансовият министър заяви, че няма да е „супероптимистичен като предшествениците си“ и планира по-бавно свиване. През 2017 се очаква дефицитът де е близък до тазгодишните нива от 2,8 на сто. Икономиката се очаква да нарасне с 3,8 на сто.

Последни новини
Още от Пазари