Как да използваме волатилността на пазарите

Тя не трябва да се избягва, а да се отчита в портфолиото, смята Уейн Бауърс, международен инвестиционен директор в Northern Trust Asset Management

Жилищни сгради в Сингапур. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Жилищни сгради в Сингапур. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Уейн Бауърс, международен инвестиционен директор в Northern Trust Asset Management, коментира пред Bloomberg волатилността на развиващите се пазари и възможностите за инвестиране. 

Гай Джонсън, Bloomberg: Май се насочваме към продължение на началото на годината, когато става въпрос за банковия сектор. Твърде много шум и волатилност около банките. В същото време доста неща не са ясни от началото на програмата. В каква степен сте уверени за инвестициите си в сектора?

Уейн Бауърс, международен инвестиционен директор в Northern Trust Asset Management: На първо място се насочваме към диверсификация. Когато създаваш портфолио, ти отчиташ основните теми, които съществуват на геополитическата сцена. Вземаме предвид и нуждата от диверсификация във връзка с различните сектори. Енергийният, финансовият сектори - част от тях са силно критикувани през последните тримесечия и години. Така че голяма част от риска вече е отразен в цените на акциите. Никой не обича волатилността, но едва ли има пазар, който да не е волатилен. Ако ти се плаща, за да спреш част от нея, историческите цени на акциите на фона на бъдещите изглежда ще получат добра оценка. Така ще бъдеш възнаграден с портфолиото. Вероятно няма да искате да притежавате инвестиции в банковия и енергийния сектор с увеличаването на волатилността, която може да настъпи в тях. Плаща ви се, за да поемете този риск. И отново от гледна точка на създаването на портфолио, за дългосрочните инвеститори диверсификацията предполага и включването на тази оценка, която се повява поглеждайки към по-слабопредставящите се сектори.

Ханс Никълс, Bloomberg: Но това няма ли няма ли да доведе до изкривявания на класовете активи в портфолиата?

Уейн Бауърс, международен инвестиционен директор в Northern Trust Asset Management: От дългосрочна перспектива видяхме това с развиващите се пазари. Така че през последните няколко месеца имаше сериозни притеснения за тяхното оценяване. Но не смятам, че там дългосрочните инвестиции са малко. Може да се оспори и от гледна точка на ребалансирането на портфолиото, където, ако си имал 10% дял на развиващите се пазари преди две години, това е сега 8% от портфолиото ти. Следователно трябва да ребалансираш, да върнеш част от дохода и спестяванията обратно на пазара. Оценката от гледна точка на валутите, но и на акциите и дълга, изглежда добра през следващите няколко години. Затова не трябва да игнорирате тази волатилност и да я избягвате, а да я отчетете в своето портфолио. И то не в ежедневната търговия, а в дългосрочен план, като я нагодите спрямо разпределението, което сте направили.

Ханс Никълс, Bloomberg: Значи притокът на капитали на развиващите се пазари не дава основание да смятаме, че може да има изкривявания там по фундаментални причини?

Уейн Бауърс, международен инвестиционен директор в Northern Trust Asset Management: Да, абсолютно. Наистина можете да направите определена инвестиция, тъй като тези пазари са теоретично подценените заради тревогите за слабия икономически растеж, политическите рискове и елементи на липса на конкурентоспособност. Но виждате, че през последните няколко тримесечия оценките паднаха, както и валутите, което може да е възможност да заемеш по-тактическа позиция, но все още има стратегически съображения. Така продължавате да ребалансирате, но в същото време се виждат и възможности. Да се върна обратно на твоя въпрос за финансовия и енергийния сектор. Ако през последните няколко месеца сте успели да се възползвате от слабото представяне на тези сектори, ще бъдете добре възнаградени. Това не означава непременно, че можете да сте изцяло спокойни, но поне ще сте възнаграден с използването на слабостта в тези сектори. 

 

Последни новини
Още от Пазари