Петролът надолу след изказването на Ал-Наими

Петролният министър на Саудитска Арабия разочарова пазарите

Али ал Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Али ал Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Дългоочакваното изказване на петролния министър на най-големия производител на суровината – Саудитска Арабия – разочарова тези, които се надяваха на поскъпване на петрола. Али Ал-Наими говори по време на енергийната конференция CERA в Хюстън, като каза, че пазарът трябва да определи цената на петрола. Това беше първото му изказване, откакто Русия и Саудитска Арабия се споразумяха за замразяване на производството преди седмица (16 февруари).

Изказването на Ал-Наими беше очаквано със сериозен интерес и се определяше от анализаторите като събитието на седмицата за петрола. Той обаче не оправда надеждите на тези, които очакваха да даде сигнали за ограничаване на производството и предприемане на повече мерки за балансиране на петролния пазар и респективно на цената на суровината.

Петролният министър на Иран също се включи в коментарите, казвайки, че предложенията за замразяване на производството на нивата от януари е „нелепо“ и поставя „нереалистични искания“ върху Иран. Така за пореден път Зангане показа, че Иран ще се завърне с пълна сила на петролния пазар след вдигането на санкциите срещу страната.

Петролните фючърси с доставка през април на петрола сорт WTI на борсата в Ню Йорк паднаха с 3,1% до $32.34 за барел в 17:27 ч. българско време.

Към 18:00 ч. българско време лекият суров петрол WTI се търгуваше на ниво от $31,91 за барел, като поевтиняването му в процентно изражение се равнява на 4,43%.

Дневното поевтиняване на петрола сорт WTI:

Последни новини
Още от Пазари