Оживление на Борса Истанбул

Изпълнителният продуцент на Bloomberg Симин Демокан от Истанбул

Да хвърлим поглед към турските пазари. Изпълнителният продуцент на Bloomberg Симин Демокан предава от Истанбул. Симин, какво става днес на пазарите?

Днес събитията на пазарите в Турция се развиват положително след като сутринта започна доста мрачно. Лирата се покачи спрямо долара за първи път от 3 дни насам и в момента курсът е 2,96 за долар. Това подкрепи настроенията на борсата в Истанбул и ръстът достигна 2%. Струва си да се отбележи, че доходността на 10-годишните турски облигации се покачи до 10.5 %.

Бих искала да кажа и няколко думи за политическите събития в Турция през днешния ден.

Президентът Ердоган провежда среща с административните директори в президентския дворец. По-късно днес той ще председателства заседанието по сигурността, на което ще се обсъжда Сирия, тъй като напрежението по границата между Турция и Сирия се покачва.

Някои от съюзниците на Турция критикуват скорошният обстрел срещу кюрдските бойци в Сирия като твърдят, че това увеличава риска от военни сблъсъци. Турция аргументира действията си като казва, че това са предпазни мерки за избягване на по-нататъшна ескалация.

Турция твърди, че кюрдските отряди в Сирия – кюрдската Демократична обединена партия – са терористична групировка, свързана с желаещите автономия въоръжени групи в Турция. От друга страна, САЩ гледат на кюрдската партия като съюзник срещу Ислямска държава.

 

 

Последни новини
Още от Пазари