Опитва ли се Саудитска Арабия да предизвика банкрути?

Коментар на Регис Чателиер от Societe Generale и Патрик Армстронг от Plurimi Investment Managers

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Регис Чателиер, директор управление на дълга на развиващите се пазари в Societe Generale, и Патрик Армстронг, главен инвестиционен директор в Plurimi Investment Managers, коментират пред Bloomberg цените на петрола и международната обстановка, както взаимоотношенията между ОПЕК и Русия.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Регис, говорихме с Патрик за цената на петрола и той твърдо вярва, че тя е изцяло свързана с кривата на предлагането и не търсенето е водещо. Така че в края на краищата, ако ОПЕК и Русия си сътрудничат, всичко ще се нареди. Съгласен ли сте с това твърдение?

Регис Чателиер: Мисля, че да. Тоест от гледна точка на развиващите се пазари петролът е основният двигател засега. Ако погледнете исторически, облигациите с висока доходност на САЩ са много по-голям двигател, както и политиката на Фед. Погледнете към дълговия пазар и спреда, който много слабо корелира с облигациите. Сега, ако вземем петрола, той е главен двигател, не само за валутата, но за всички активи и очакванията за риск. Смятам, че ако има шанс за постигане на някакво споразумение, да, това би било добре, но не съм сигурен дали ще се случи. Исторически Русия едва ли..., но ще видим.

Франсин Лакуа, Bloomberg: В петък нашият колега направи страхотно интервю с руския енергиен министър и той каза, че все още няма нищо планирано, но би било исторически момент, ако Русия всъщност се договори с ОПЕК за сътрудничество при добива на петрол.

Патрик Армстронг: Дори и да го направят, няма как да разберем кой ще мами. Дори и да започнат преговори, това няма да даде сигурни сигнали, че ще има свиване на предлагането в близко бъдеще.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Но защо не го дискутират. Искам да кажа дали тук все още става дума за пазарен дял или искат да са сигурни, че разполагат с достатъчно средства.

Патрик Армстронг: Саудитска Арабия произвежда с ниски разходи и почти е стимулирана да предизвика фалит, така че страната няма да свие своята продукция на пазара. Затова не виждам наистина Саудитска Арабия да има стимули да се съгласи да намали нивата, защото това свиване ще се случи чрез фалити.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Какво значи това за Русия и нейния дълг?

Регис Чателиер: За Русия това е...В Русия има два проблема – единият е петролът, а другият са санкциите. И смятам, че това е правилната възможност, при която санкциите ще може да бъдат вдигнати скоро, вероятно тази година. Няма истински план Б за Русия, но по-големият план е да се направи диверсификация на руската икономика. Без него аз съм доста скептичен, че Русия ще има добро бъдеще и потенциал.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Ако се спрем на санкциите, Патрик, санкциите ще бъдат премахнати, защото имаме нужда от Русия в Сирия. Това ли ще е краят?

Патрик Армстронг: Това може да създаде известна емпатия. Общо взето стигаме до сделка с Украйна и съвместна работа в Сирия. Очевидно има много стимули за всекиго да се постигне съгласие по тези въпроси. Заради тази обща нужда, смятам, че най-вероятно това ще се случи. Това не означава, че бих купувал в Русия сега, но все пак там има потенциал.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Какво бихте си купили в Русия? Или може би не да си купите, а за какво да се оглеждате? Валута – не.

Патрик Армстронг: Дълг в рубли. Ако искате да спекулирате, имате много висока доходност и ще направите добър удар, ако се вдигнат санкциите.

Регис Чателиер: На почти същото мнение съм. Аз съм една идея по-положително настроен към вътрешния дълг в Русия. За външния дълг не смятам, че преобръщането ще е толкова голямо заради спреда, така че ще е по-трудно да направиш подобни транзакции, няма много смисъл.

Четете още: Венецуела призова за стабилизиране на цените на петрола

Вижте видеото тук: 

 

Последни новини
Още от Пазари