Петрол под $0 за барел

Да искаш да ти платят, за да си „купиш“ петрол

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Да, точно така, петрол под $0 (нула долара за барел). В Америка черното злато е толкова изобилно и евтино, че поне един купувач казва, че ще трябва да му платят, за да „купи“ определен вид нискокачествен петрол. 

Flint Hills Resources – петролната рафинерия, част от империята на братята милиардери Чалрс и Дейвид Кох, казва, че ще „плати“ минус $0,50 долара за барел Севернодакотски петрол – нискокачествен петрол, с богато съдържание на сяра. Тази цена беше публикувана на сайта на рафинерията. Преди година барел от петрол същия сорт се купуваше от Flint Hills Resources за $13,50 за барел, а през 2014 – за $47,60 за барел. 

Негативната цена се дължи на липса на свободен капацитет, където рафинерията да складира нискокачествения суров петрол, но въпреки това абсурдната на пръв поглед ситуацията показва колко пренаситен е петролният пазар в САЩ. През последните 18 месеца водещите сортове петрол поевтиняха с над 70%, достигайки дори под $28 долара за барел. 

„Да кажеш на производителите, че трябва да ти платят, за да прибереш петрола им несъмнено им дава сериозен стимул да спрат да произвеждат“, каза Анди Липов, президент на Lipow Oil Associates. 

Негативните цени на енергийни ресурси като петрола са рядкост, но не и безпрецедентни. През 2015 г. в продължение на около 3 месеца пропанът се търгуваше на негативно ниво в Едмънтън – ключов газопроводен хъб в богатата ба петрол Албърта. Рафинериите понякога плащат на хора да приберат петролни продукти, които не се търсят много, като нискокачествен, богат на сяра петрол, за да освободят място за по-търсени и рентабилни запаси. 

Последни новини
Още от Пазари