Иран увеличава производството на петрол с 500 хил. барела дневно

Заповедта е издадена от петролното министерство

Петролното министерство на Иран очаквано издаде заповед за увеличаване на производството на петрол в страната с 500 хил. барела дневно, съобщава Bloomberg. Заповедта идва веднага след свалянето на санкциите срещу  страната, като това официално се случи на 17 януари. По този начин Иран пристъпи към плана си бързо да увеличи производството на петрол след като санкциите срещу страната бъдат вдигнати, въпреки че на петролния пазар вече налице е свръхпредлагане и допълнителните количества от Иран може да потиснат цената на суровината още повече. 

На 3 януари петролният министър на страната Биджан Зангане каза, че Иран планира да увеличи износа на суров петрол с общо 1 млн. барела дневно на две фази. Първо на пазара трябваше да постъпят 500 хил. барела дневно до седмица след вдигането на санкциите. След още до 6 месеца ще бъдат добавени и останалите 500 хил. барела. До момента петролното министерство на страната стриктно спазва този план. 

Генералният директор на държавната Национална иранска петролна компания Рокнодин Джавади каза, че ако Иран не увеличи производството, съседните държави ще изпомпват повече петрол в рамките на между 6 и 12 месеца, като по този начин ще отнемат пазарния дял на Иран. 

„Има ли Иран право да го направи? Да, разбира се. Ще подобри ли това ситуацията? Не.“ – това заяви петролният министър на Обединените арабски емирства Сухаил Ал Мазруи по повод решението на Иран веднага да увеличи производството. 

Петролния министър на ОАЕ допълни, че всеки, който увеличи предлагането на петролния пазар при текущата ситуация ще я влоши и ще забави балансирането на пазара. 

Новинарската агенция на иранското петролно министерство –Shana – предаде, че Иран може да се откаже от допълнителното производство, ако и другите страни производителки на петрол го направят пропорционално на своето производство. Към момента това изглежда невероятно. 

В същото време, отчасти заради вдигането на санкциите срещу Иран, петролът продължи да копае дъното и в сутрешните часове на 18 януари Брентът падна под $28 за барел. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари