Goldman: 3% доходност по 10-годишни американски ДЦК до края на 2016

Доходността по инструмента ще се увеличи с 0,69% спрямо края на 2015

Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Goldman Sachs прогнозира, че вдигането на лихвите в САЩ през 2016 ще има прекалено силно влияние върху пазара на 10-годишни американски ДЦК, които са с обем от 13,1 трилиона долара, за да останат доходностите им толкова ниски колкото са в момента, съобщава Bloomberg. 

Goldman е един от 22-ата първични дилъра, които търгуват директно с Федералния резерв. Банката прогнозира, че доходностите по 10-годишните американски ДЦК ще достигнат 3% до края на 2016 спрямо 2,31% на 30 декември. Такава прогноза беше направена и в началото на 2015, но тя не се материализира. 

Goldman препоръча на инвеститорите да запазят късите позиции по отношение на 10-годишните американски ДЦК и вместо това да купуват 10-годишни германски ДЦК. С покачването на доходностите по облигациите цената им пада, от което инвеститорите търпят загуби при положение, че ще ги продадат преди датата на падежа. 

САЩ ще пласира 7-годишни държавни облигации на стойност 29 млрд. долара на 30 декември. На предварителните търгове доходността им достигна 2,15%, което ще е най-високото ѝ ниво за облигации със същия матуритет от юли насам. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари