Рублата поевтиня до най-ниското си ниво за 2015

Руската валута възобнови спада си след поредния срив на цените на петрола

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Рублата отстъпи до най-ниското си ниво за тази година след възобновения спад на цените на петрола, съобщава Bloomberg. Инвеститорите спекулират и поради традиционния ръст на бюджетните разходи в края на годината, който очаква да засегне руската валута.

Рублата се обезценява с 2,74% до 72,139 за долар към 12:55 часа българско време, насочвайки се към третия си пореден търговски ден на спад, след като брентът премина под $37 за барел. Спадът е най-големият сред валутите от развиващите се пазари, следени от Bloomberg и доведе до общо понижение за 2015 в размер на почти 19%.

Валута на Русия е на път към третия си пореден годишен спад, след като петрола потъна до най-ниското си ниво от 11 години насам. В допълнение към срива на стоковите пазари ЕС и САЩ засилиха санкциите си във връзка с ролята на Русия в Украйна. Допълнително напрежение преди Нова година идва от Министерството на финансите, което обикновено увеличава бюджетните си разходи в последните няколко дни и осигурява на компаниите рубли в брой, които те превалутират в долари и евро, посочва анализаторът в Nordea Bank в Москва Денис Давидов.

"Бюджетните средства и ниската цена на петрола може да изтласкат рублата трайно до над 72 спрямо долара", казва Давидов. Бюджетните средства "често се превалутират преди дългите празници", добави той.

Доходността по 5-годишните държавни облигации се повиши за четвърти пореден ден до 10.05%. Основният индекс на борсата MICEX губи 0,2% до 1 730,02 пункта.

Последни новини
Още от Пазари