Смесено представяне на азиатските пазари

Джулиет Сали, Bloomberg Hong Kong

Джулиет Сали. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Джулиет Сали. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Японската банка запази програмата си за количествени облекчения (но промени финансовите инструменти, като разшири съществуващите програми за инвестиции в ETF и фондовете със специална инвестиционна цел - б.р.) на стойност 80 трилиона йени за последната сесия на годината.

Nikkei 225 се повиши като първоначална реакция, но завърши сесията с понижение от почти 2%. Анализаторите са притеснени, че решението на Bank of Japan кара инвеститорите да бягат от облигационния пазар. 

Японската централна банка е с 2,6 трилиона долара дълг, повече от всеки друг инвеститорски клас. Йената се повиши.

Китайските акции отбелязаха трети най-голям ръст за седмицата от три седмици, водени от акциите на строителни предприемачи. Шанхай Композит е нагоре с 0.1%.  Данните показаха, че цените на жилищата се увеличават в повече градове през ноември - като цените на новите жилища растат в 33 от 70 китайски града, следени от правителството, повишение от 27 града през октомври. Бежовата книга на Китай показа обаче, че икономическите условия се влошават през четвъртото тримесецие.

В Австралия ASX 200 затвори без промяна. Печалбите от свързаните с потреблението акции се изпариха от загуби в минния и енергийния сектор. В Корея KOSPI затвори с понижение от 0.1%, а южнокорейският вон пада за трета седмица, под натиска на юана.

Последни новини
Още от Пазари