Нивото на безработица във Великобритания може да нарасне до 20%

Експерти чертаят мрачни перспективи за пазара на труда в страната през тази година

Снимка: Paul Thomas/Bloomberg Снимка: Paul Thomas/Bloomberg

Броят на безработните във Великобритания ще се увеличи петкратно и колкото по-дълго останат в сила ограничителните мерки, толкова по-трудно ще се възстановят нивата на заетост от преди кризата, твърдят двама водещи британски икономисти, цитирани от Bloomberg. 

„Нивото на безработица във Великобритания ще се увеличи до 20%“, се посочва в доклад на Националния институт по икономически и социални проучвания. Към момента нивото на безработица в Обединеното кралство е 3.9%.

Още по темата

„Предстоящото за пазара на труда във Великобритания изглежда ужасно“, посочват авторите на доклада Дейвид Бленчфлауър, професор в университета Dartmouth, и Дейвид Бел, професор в Университета в Стърлинг.

Също така британската икономика през този месец отчита най-бързия си спад от близо 20 години, след като ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в страната доведоха до затварянето на редица бизнеси, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките, който се изчислява от IHS Markit, се понижава до 12.9 пункта от 36 пункта през март. 

Данните показват, че спадът е по-голям от този по време на финансовата криза преди десетилетие. Гуверньорът на Английската централна банка Андрю Бейли преди седмица коментира, че има достатъчно причини да се очаква спад на британската икономика от 35% през второто тримесечие на тази година. Според него не всички загуби ще бъдат компенсирани.

Поне три четвърти от фирмите във Великобритания отчитат спад на активността през този месец. 

Последни новини
Още от Новини