Икономическото доверие в еврозоната удари рекордно дъно

Настроенията във всички сектори се влошават

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Икономическото доверие в еврозоната се понижава до рекордно ниски нива заради разпространението на коронавируса, което доведе до затварянето на много бизнеси в региона. Влошават се и перспективите, че животът скоро ще се нормализира, съобщава Bloomberg.

Индикаторът за икономически настроения в еврозоната спада с 8.9 пункта спрямо предходния месец до 94.5 през март 2020 г., като понася най-стръмния си месечен спад, допълва tradingeconomics.com. Настроенията се влошават рязко сред доставчиците на услуги, търговците на дребно, производители, строители и потребители. Сред най-големите икономики на блока, настроенията се влошават най-силно в Италия - най-тежко засегнатата от здравната криза европейска държава, както и в Германия. 

Данните на Европейската комисия, които излизат в края на първото тримесечие идват след понижените прогнози за някои от най-големите икономики в региона.

Освен това икономическите съветници на германското правителство обявиха, че икономиката на страната може да се свие с 5.4% през тази година, ако ограничителните мерки не бъдат отменени до средата на май. Малки и големи компании са принудени да оцеляват в условията на пандемия.

Още по темата

Малки и големи компании са принудени да оцеляват в условията на пандемия. Безпрецедентният ход на най-голямата автомобилна компания в света Volkswagen да затвори предприятията си в Европа, Северна Америка и Южна Америка ще ѝ струва по 2 млрд. евро на седмица. Автопроизводителят подчертава, че може да издържи на ситуацията няколко седмици, но редица по-малки бизнеси, ресторанти и магазини са на ръба на фалит.

Икономическото доверие в еврозоната се понижи до най-ниските нива от средата на 2013 г., а настроенията се влошават във всички сектори. Влошават се и перспективите за бъдещото потребителско търсене и заетостта. Сривът бе най-силно изразен в сферата на услугите и търговията на дребно.

Все пак данните за тежестта на кризата може да са занижени, тъй като повечето отговори са събрани преди въвеждането на строгите мерки за ограничаването на коронавируса. Правителствата се стремят да подкрепят икономиката с рекордни количества стимули, а Франция, Италия и Испания призоваха за обединяване на финансовите ресурси от еврозоната, за да се покрият разходите.

Последни новини
Още от Новини от света