Индия също въвежда строги мерки заради коронавируса

Експерти се опасяват, че страната, чието население е 1.3 млрд. души, се насочва към италианския сценарий

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди въвежда строги ограничителни мерки за борба с коронавируса, които ще са в сила за цялата страна в продължение на 3 седмици. Освен това индийското правителство ще преразпредели допълнителни средства на стойност 1.97 млрд. долара в подкрепа на здравната система, съобщава Bloomberg.

„Ако се вслушаме в здравните експерти, ще разберем, че карантинният период от 21 дни е от решаващо значение за справяне със заразата“, заяви Моди в телевизионно обръщение към нацията. По думите му за няколко дни гражданите трябва да забравят какво е да се излиза навън.

Индия изпитва трудност в ограничаването на икономическите и здравните удари от разпространението на коронавируса. Към момента потвърдените случаи на коронавирус в страната са над 500, а жертвите са 10.

След изявлението на Моди индийската рупия понижи стойността си.

Още по темата

През изминалата седмица правителството въведе почти пълна блокада на големите градове и отмени всички пътувания с влак и самолет, а придвижването с автобус е силно ограничено. В своето обръщение Моди подчерта, че Индия ще предприеме мерки, така че да осигури доставките на продукти от първа необходимост и призова приоритетът на местните власти да е спасяването на живота на хората.

Най-голямото предизвикателство пред Моди ще е да ограничи разпространението на коронавируса в Индия, която е с население от 1.3 млрд. души, както и да защити икономиката на страната, която е напът да отчете най-слабия си растеж от повече от десетилетие.

Според някои експерти Индия се насочва към сценария на Италия, където заразата се разпространи бързо и болниците се препълниха.

Последни новини
Още от Новини