Франция спасява приоритетно авиационния и автомобилния сектор

Помощта не значи задължително национализация, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер

17:01 | 24 март 2020
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Франция изготви списък на компаниите, които имат нужда от държавна помощ, за да оцелеят на фона на щетите от коронавирусната пандемия. Водещи в него са авиоиндустрията и автопроизводителите, съобщава Bloomberg.

“Има сектори като авиационния и автомобилния, които имат нужда от подкрепа днес”, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер. Той добави, че това не значи автоматично национализация.

В отделна предконференция Льо Мер посочи, че има и други решения, освен национализацията, за подпомагане на Air France-KLM, която беше засегната още от началото на разпространението на коронавируса в Китай.

Превозвачът и Airbus ще получат подкрепени от правителството заеми, тъй като здравната криза натежа на балансите им, съобщи Bloomberg миналата седмица.

Автомобилният сектор също е сред засегнатите, след като производители затвориха фабриките и шоурумите си като част от опитите за овладяване на разпространението на Covid-19.

Франция има дялове в Renault и PSA, а Льо Мер проведе разговори с ръководителите им в понеделник.

“Всички инстументи за защита на компаниите ще бъдат използвани”, заяви той.

“Защитникът”

“Държавата ще бъде защитникът на тези компанаии”, заяви Льо Мер, посочвайки автомобилния сектор като един от най-засегнатите.

Министърът отбеляза, че списъкът на дружествата, които ще се възползват от държавната помощ, остава “конфиденциален”, като добави, че е обсъден с президента Еманюел Макрон и в него са включена имената на големи групи от авиационната и автомобилната индустрия.  

“Национализацията е краен вариант, но краен вариант, който не изключваме”, заяви Льо Мер. “Няма да оставим индустриалните шампиони да изчезнат, защото сме изправени пред безпрецедентна криза след 1929 г.”, каза още той.

По думите на финансовия министър френският отговор на пандемията ще струва над 45 млрд. евро (49 млрд. долара), като това е сумата в изходната точка.

Льо Мер призова още за намаления в дивидентите на компаниите. Според представители на финансовото министерство това ще включва дружества, в които държавата има дялове.