Гърция очаква икономически растеж от близо 3% през 2020 г.

Правителството е уверено, че ще изпълни основните фискални цели за 2020 г.

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Гръцкото правителство прогнозира растеж на икономиката на страната от 2.8% през 2020 г. По този начин Атина би изпълнила целта за нивото на държавния излишък, за която се споразумя с кредиторите. Междувременно правителството продължава да предприема мерки за данъчни облекчения, съобщава Bloomberg.

Кредиторите предупреждават, че политиките на кабинета на министър-председателя Кириакос Мицотакис ще създадат недостиг от 900 млн. евро за реализирането на плана за държавния бюджет.

От друга страна, гръцкото министерство на финансите е категорично, че целта ще бъде изпълнена и прогнозира излишък от 3.56% от брутния вътрешен продукт през следващата година.

Двете страни ще продължат преговорите до 15-ти октомври, когато Гърция и останалите страни членки на Европейския съюз трябва да внесат плановете си за бюджета за 2020 г.

Още по темата

Бюджетният план на властите в Атина „осигурява фискално пространство за намаляването на данъците и поддържането на икономическия растеж, а междувременно покрива фискалната дупка, наследена от новото правителство“, коментира заместник-министърът на финансите Теодорос Скилакакис.

Правителството счита, че може да изпълни поставената цел за излишъка чрез повишаване на събираемостта на данъците и разширяване на данъчната база на страната, както и чрез свиване на разходите в държавния сектор.

Очаква се безработицата да продължи да се понижава и нивото ѝ да достигне до 15.6% през 2020 г. от 17.4% през тази година. Прогнозите са за ръст на инвестициите с 13.4%, докато се наблюдава спад на частното потребление.

Последни новини
Още от Новини