Рискът за предлагането на петрол е сериозен проблем за ОПЕК

Даниел Хайнс, старши стратег „Суровини“ на Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Даниел Хайнс, старши стратег „Суровини“ на Australia & New Zealand Banking Group Ltd., коментира предлагането на петрол, търсенето и цените. Производителките от съюза ОПЕК+ се приближават към удължаване на съкращенията по добива през първото тримесечие на 2020. 

Хайнс изрази подозрение, че споразумението между членките на ОПЕК+ Русия и Саудитска Арабия на думи в кулоарите на Г-20 е почти факт. Той прогнозира по-общо споразумение на ОПЕК, но въпросът ще е за графика и периода на това удължаване -  дали ще е само до края на годината или ще включва и 2020.

Стратегът коментира, че постигнатото примирие в търговския спор между САЩ и Китай "дава известен стимул на фона на отслабващия икономически ръст" към пазара на петрол.

Предвид очакваното удължаване на съкращенията по добива Хайнс определи риска от страна на предлагането като "големият проблем, с който трябва да се справя ОПЕК".

Без съмнение търсенето за техния петрол се покачва на фона на спадовете в добива от Венецуела и Иран. ОПЕК трябва да нулират или да се справят с отраженията на фона и на отслабващата икономическа картина.

"Със сигурност през следващите около 6 месеца основният фокус ще остане върху ограниченията от страна на добива на фона на въпросите за ръста и търсенето занапред", обобщи Хайнс.

Чуйте целия коментар във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини