ЕС трябва да се стреми към политическа и фискална интеграция

Холгер Шмийдинг, Berenberg, и Ханс Редекер, Morgan Stanley, за състоянието на еврозоната и политиката на ЕЦБ

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Холгер Шмийдинг, главен икономист на Berenberg, и Ханс Редекер, световен ръководител валутни стратегии на Morgan Stanley, коментираха състоянието на икономиката на еврозоната, както и паричната политиката на ЕЦБ в предаването "Bloomberg Surveillance".

В последния си финансов доклад ЕЦБ цитира „трудности пред финансовата стабилност на фона на рисковете към понижение за икономиката“. Главният икономист на Berenberg Холгер Шмийдинг обаче не споделя значителни опасения за финансовата стабилност и икономическата ситуация на стария континент:

Наблюдаваме умерен ръст. Периодът на умерен ръст може да продължи за известно време, ако търговското напрежение не се успокои.

По думите му в еврозоната не се забелязват дисбаланси, сравними с кризата при фалита на Лемън Брадърс или кризата с еврото. Според Шмийдинг единственият потенциален фактор за сериозни последици за финансовите пазари на Европа ще е в случай че Италия избере да се "самоубие фискално".

Ханс Редекер, световен ръководител валутни стратегии на Morgan Stanley, коментира че изискването на ЕС за безопасни активи в процеса на интеграция на еврозоната предоставя гъвкавост на ЕЦБ.

Балансите на Европа са по-силни. Дори можем да твърдим, че може да са твърде силни.

Еврозоната отчита излишък по текущата си сметка, а в корпоративния сектор има големи спестявания. Според Редекер е нужна смяна на подхода и повече инвестиране в Европа. За разлика от ЕС ситуацията на САЩ според Редекер е напълно противоположна - отслабени баланси и увеличена задлъжнялост на корпоративния сектор:

За момента мисля, че ЕЦБ е в удобно положение просто защото европейските фундаменти не изглеждат толкова лоши, колкото смятат хората.

Според икономиста ЕС трябва да се стреми към политическа и фискална интеграция - процес, който ще предостави на ЕЦБ инструментите, за да реагира при икономически спад.

Шмийдинг отбеляза, че "макар в Западния свят има рецесия в производството, включително в Европа, европейското вътрешно търсене, бизнес инвестициите, потребителските и правителствените разходи се запазват на добри равнища".

Затова Европа е в много по-добра позиция да устои да шоковете, което значи че ЕЦБ няма да има нужда да предприема някакви драстични стъпки.

Очаквайте видео. 

Последни новини
Още от Новини