Автономни камиони ще доставят пощата в САЩ

Първоначално услугата ще се тества в Далас и Финикс

Снимка: Christopher Lee/Bloomberg Снимка: Christopher Lee/Bloomberg

Пощенската служба на САЩ ще доставя писма със самоуправляващи се камиони. От вторник сутринта писмата и пакетите между американските щати Финикс и Далас ще пътуват в автономни камиони на базираната в Сан Диего стартъп компания TuSimple. За първи път в историята службата за пощенски услуги в САЩ е сключила договор с фирма за автономни превозни средства за дълги разстояния, пише Bloomberg.

“Това е пореден пример за въвеждането на иновации и инвестиции в бъдещето“, се посочва в официална позиция на Пощенската служба в САЩ. От публикацията става ясно, че използването на автономни камиони ще доведе до по-високо качество на услугите, свиване на разходите и намаляване на вредните емисии във въздуха.

Предвижда се автономните камиони да се използват за пощенски услуги в тестови период от 2 седмици.

Пощенската служба инвестира над 4 млрд. долара на година за услуги, свързани с превоз по магистрали. Поради това сключва договори с външни фирми. През последните години разходите се увеличават заради недостиг на шофьори в страната. Самоуправляващите камиони може да намалят сериозно разходите заради липсата от необходимост на шофьори.

Първоначално TuSimple ще осигурява шофьор, който ще следи за безопасността по време на превоза между Финикс и Далас. Също така по време на пробния период ще има инженер, който ще следи автономните системи.

„Когато превозните средства могат да се движат напълно самостоятелно, тогава услугата ще е много по-ефективна“, обяснява изпълнителният директор на TuSimple Чък Прайс.

Последни новини
Още от Новини