Германия удължава оръжейното ембарго срещу Саудитска Арабия

Управляващата коалиция не изглежда твърдо обединена по казуса

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Германското правителство удължава със 6 месеца оръжейното ембарго срещу Саудитска Арабия, като по този начин се слага край на един от ключовите диспути в управляващата коалиция относно европейската политика за отбрана, пише Bloomberg.

Забраната за доставки на оръжия ще е в сила до 30-ти септември и до тази дата няма да може да се сключват нови договори, заяви правителственият говорител Щефан Зайберт. Ще се правят изключения за съвместни проекти до края на тази година, като те ще се обсъждат предварително с партньорите.

Берлин ще поддържа връзка със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, за да се убеди, че доставените оръжия няма да бъдат използвани в ръководената от Саудитска Арабия война в Йемен, се посочва в съобщението на германското правителство.

Още по темата

Решението засилва натиска срещу Рияд точно в края на март, когато се очакваше да изтече срокът на първоначално наложената забрана. Войната в Йемен и убийството на журналиста Джамал Кашоги провокираха налагането на подобни мерки.

Социалдемократите, които са коалиционен партньор на формацията на Меркел, настояваха да се запази ембаргото. „Натискът срещу Саудитска Арабия трябва да продължи, тъй като насилието в Йемен не е спирало“, коментира експертът по външната политика на Германия и депутат от Социалдемократическата партия Нилс Шмид.

Забраната на доставки на всякакъв вид оръжия, включително и за проекти с участието на компании като Airbus, доведоха до проблеми при износа на оборудване за отбрана в Европа. Поради това Франция и Великобритания отправиха критики.

Преди седмица Меркел попита от трибуната в парламента дали натискът на Берлин срещу Саудитска Арабия не вреди на европейските им партньори.

„Надявам се на по-конструктивен дебат по тази тема. В противен случай изглеждаме морално арогантни. Изглеждаме твърде отдадени на принципите си или прекалено неспособни на компромиси“, заяви германският канцлер.

От друга страна, лидерът на Християндемократическата партия Анегрет Крамп-Каренбауер беше много по-директна. Тя обвини социалдемократите, че са прекалено едностранчиви и отбеляза, че забраната върху оръжията може да бъде фатална за европейското сътрудничество.

„Страхувам се, че Великобритания и Франция ще доставят оръжия за Близкия изток без участието на Германия, което може да отстрани страната от съвместни отбранителни проекти“, каза депутатът от ХДС Родерих Кийзеветер в интервю за радио Deutschlandfunk в петък. Необходими са ни балансирани интереси и ценности, допълни той.

Партиите в коалицията не искат спора да създаде трусове в управлението, заяви Шмид.

Последни новини
Още от Новини