Правителствените мерки понижиха турската инфлация под 20%

Инфлацията е водеща тема в продължение на четири седмици преди местните избори в страната

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Правителствена кампания на Турция в посока намаляване на цените в страната, изглежда, е ефективна. Годишната инфлация отчита по-голямо от очакваното забавяне през февруари, съобщава Investor.bg.

Ръстът на цените за предходния месец формира най-ниското си ниво от половин година насам, като работещата на пълни обороти икономика и стабилната местна валута създават условия за продължаващо забавяне и през идните месеци, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени през февруари са нараснали с 19,7% спрямо година по-рано, регистрирайки увеличение от 20,4% предходния месец, става ясно от правителствени данни, публикувани в понеделник. Това е под прогнозите на анализаторите за ускорение с 19,9%.

Инфлацията е водеща тема в продължение на четири седмици преди местните избори в страната, които са поредно изпитание за президента Реджеп Ердоган, след като Турция изпадна в рецесия заради срива на националната валута миналата година.

Увеличаването на цените на хранителните продукти рефлектира особено силно върху ядрото на избиратели на управляващата Партия на справедливостта и развитието, а именно по-бедните турци.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Новини