Конфликтът в музикалния бранш между Spotify и Warner Music се задълбочава

Американската компания настоява Върховният съд в Индия да забрани на Spotify да предлага стотици песни в страната

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Музикалната компания Warner Music призова индийски съд да забрани на дигиталната платформа за музикален стрийминг Spotify да предлага на потребителите си в Индия песни на Кейти Пери, Лед Цепелин и други изпълнители, които са сключили договор с американската компания, пише Bloomberg.

Представители на Warner Music са изпратили молба до Върховния съд в Мумбай. Американската компания обяви в понеделник, че целта ѝ е да се стигне до съдебно разпореждане. Spotify все още няма официална позиция по случая.

За шведската компания Spotify, която планира да започне да предлага услугите си в Индия през следващите седмици, съдебният процес означава ескалация на конфликта между нея и третата по големина музикална група в света. Това е поредното предизвикателство за базираната в Стокхолм компания по пътя ѝ към пазара в Индия.

Spotify няма музикален лиценз от Warner Music, но планира да се позове на индийското законодателство, според което радио каналите в страната могат да предлагат песни на Warner, твърди говорител на американската група.

Музикалният пазар в Индия има голям потенциал. Музикалните продажби в страната са се покачили със 17% до 130.7 млн. долара през 2017 г., показват данни на Международната федерация по фонографичната индустрия. Редица конкуренти от бранша вече оперират на индийския пазар заради високоскоростния интернет там.

Spotify преговаряше за получаването на лиценз за музиката на Warner, но стрийминг компанията „внезапно промени намеренията си“, се посочва в позицията на Warner Music. “Нямаме друг избор. Поради това настояваме за съдебно разпореждане, което да забрани на Spotify да ползва определени песни“, пише още в позицията.

Spotify, чиито аудио услуги разполагат с над 200 млн. потребители в 78 страни, се стреми да стъпи на пазара в Индия от известно време, като вече е сключила споразумения с няколко местни звукозаписни компании. Традиционната музика, като тази от филмите на Bollywood, e най-слушана в страната.

Последни новини
Още от Новини