Британските търговци отчитат най-лошия Коледен сезон от 2008

Консорциумът на британските търговци на дребно обяви, че това е най-лошият Коледен сезон от 2008

Пешеходци вървят по търговска улица в град Лийдс, Великобритания, 27 декември 2018. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Пешеходци вървят по търговска улица в град Лийдс, Великобритания, 27 декември 2018. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Акциите на британската верига супермаркети Tesco поскъпнаха, след като продажбите ѝ по Коледа надхвърлиха очакванията. По-малките имена обаче биват засегнати заради мрачни прогнози. Консорциумът на британските търговци на дребно каза, че това е най-лошият Коледен сезон от финансовата криза насам. Ерик Фанер, Bloomberg, коментира темата.

Заплахата от надвисващ Брекзит и застоят в резултат по някакъв начин подкопава потребителското доверие. Възходът на онлайн пазаруването доведе до опразнени търговски обекти по цяла Великобритания.

Според Фанер излезлите данни за търговията на дребно по Коледа във Великобритания показват „оцеляването на по-силния“.

Най-голямата верига за търговия на дребно във Великобритания Tesco показва изненадващо добри резултати, надхвърляйки очакванията за продажбите си. "Дори Marks & Spencer, която в последно време бе в затруднение, се представя сравнително добре", посочи репортерът. 

След предупреждение за печалбата акциите на имена като Halfords обаче, по-малка верига, предлагаща велосипеди, оборудване за автомобили и други, се сринаха. 

Друга компания, която се представи доста зле е Card Factory, верига за канцеларски стоки и други, коментира Фанер и определи, че се наблюдава групиране между „по-силния“ в лицето на най-големите играчи и по-специализираните търговци, които са в истинско затруднение.

Повече чуйте във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини