Mazda планира да произвежда електромобили от 2021 г.

Целта на компанията е да избегне нови глоби от ЕС за отделянето на вредни емисии във въздуха

Президентът на Mazda Масамичи Когай. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Президентът на Mazda Масамичи Когай. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японският производител на автомобили Mazda планира да произвежда електромобили от 2021 г., за да избегне глоби на Европейския съюз (ЕС), свързани с отделянето на вредни емисии във въздуха, съобщава Bloomberg.

През 2020 г. японската компания ще трябва да плати глоба заради висок дял на продажби на SUV модели, коментира изпълнителният директор на групата Акира Марумото пред репортери в Токио. Mazda няма да бъде глобявана, когато започне да продава електрически автомобили и плъгин хибриди, обяснява Марумото. Една пета от продажбите на автопроизводителя през изминалата година са регистрирани в Европа.

Mazda ще бъде най-силно ударена от регулациите на Брюксел в сравнение с японските конкуренти в бранша, тъй като средните нива на въглеродните емисии на компанията надвишават поставената горна граница от ЕС, отбелязва анализаторът в Morgan Stanley Кота Минешима.

Избягването на глоби е важно за японската компания, тъй като тя се опитва да се справи с проблемите около спада на печалбата ѝ, който беше причинен от слабо търсене на автомобили в световен мащаб. Също така наводненията в Япония от тази година нарушиха производството в местните заводи на Mazda.

Преди месец Mazda обяви, че ще произвежда само електромобили от 2030 г. Компанията съобщи, че ще представи обновена версия на модела Mazda 3, която ще има по-малък разход на гориво, на автоизложението в Лос Анджелис. То започва на 30-ти ноември.

Последни новини
Още от Новини