Glencore отчете рекордна печалба за първото полугодие

Коментар на Пол Гайт, старши анализатор изследвания в Sanford C. Bernstein

Пол Гайт, старши анализатор изследвания в Sanford C. Bernstein, коментира резултатите на Glencore за първото полугодие и прогнозите му за бъдещето на компанията.

Според Гайт резултатите на Glencore преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация са много силни, въпреки частичното неоправдаване на очакванията на анализаторите. 

Той посочи, че компанията генерира огромно количество кеш и ѝ предстои значителна посока нагоре оттук насетне.

Ако погледнете износа на суровини и ръстът от операциите на Glencore в Австралия, те отново се ускоряват. Все още перспективите им изглеждат страхотни.

Изхождайки от действията на компанията в миналото анализаторът смята, че Glencore ще използва парите както за сделки и придобивания, така и за изплащане на дивиденти

"Очевидно са настроени към придобивания. Видяхме, че направиха стъпка във въглищния сектор, купувайки активи, от които други хора искаха да изтеглят инвестиции", коментира той.

Според него в същото време компанията сигнализира, че има повече кеш и следователно по-голям потенциал за допълнителна възвращаемост към акционерите.

Гайт коментира, че цените на суровините винаги ще са волатилни, но от Sanford C. Bernstein са с много бичи изгледи конкретно по отношение на пазарната структура от страна на предлагането. По думите му фундаменталното основно търсене е положително, а структурата на предлагането е много по-добра, откогато и да е било през последните около 5 години. В допълнение, количеството нови обеми, идващи на пазара, е значително понижено, а минните компании са много по-дисциплинирани за извеждането на ново търсене на пазара, запазване на баланса и на възвращаемостта чрез максимизиране на стойността и паричните потоци.

Той посочи още, че медта, чиято цена винаги реагира на постове в Twitter на Тръмп относно търговската война  се използва като начин за артикулиране на макро наратив за фундаментално в този случай отдръпване от риска. Без съмнение това е донякъде смущаващо за минните компании, но такива са фактите, коментира Гайт.

Последни новини
Още от Новини