Гърция и еврогрупата със сделка за дълга

МВФ все пак подкрепи споразумението за дълга

Знамето на Гърция над Акропола. Атина. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Знамето на Гърция над Акропола. Атина. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Министрите на финансите на Еврозоната предложиха в четвъртък вечерта на Гърция 10-годишна отсрочка на матуритета на голяма част от дълговете на страната и 15 млрд евро нов транш, за да осигурят Атина да се изправи на крака след като излезе от програмата за финансова помощ през август, съобщи Bloomberg.

Компромисът за дълга на Гърция бе постигнат в Люксембург след месеци на тежки преговори.

„След 8 дълги години Гърция най-после ще може да излезе от финансовата помощ“, каза министърът на финансите на Португалия Марио Сентеро, който председателстваше срещата.

 

 

Според плана за облекчаване на дълга, матуритетът на 96,6 млрд евро заеми на Гърция ще бъде отложен с още 10г. Удълженият срок ще бъде придружен от 10-годишен гратисен период за лихвата. И двете стъпки са част от пакет мерки, които целят да осигурят на Гърция възможност да обслужва дълга в следващите десетилетия.

„Вярваме, че дългът е вече обслужваем, можем да имаме достъп до пазарите и да продължим реформите“, каза министърът на финансите на Гърция Евклидис Цакалотос.

Съотношението дълг към БВП на Гърция. Графика: Bloomberg Terminal.

Мерките ще бъдат обвързани с постиженията на Гърция след края на финансовата помощ и ще се предоставят на траншове, ако страната не се отклонява от договорения план за реформи. В рамките на сделката е задължението Атина да поддържа първичен излишък от 2,2% от БВП от 2023 до 2060.

 

Това означава, че Гърция ще остане внимателно наблюдавана от одиторите, за да осигури изпълнението на реформите като приватизация и намаляване на лошите кредити.

Инвеститорите вероятно ще приемат този ангажимент за реформи, но ще вземат предвид и факта, че МВФ не активира планираната помощ за Гърция. Фондът обяви няколко пъти, че ще го направи само ако европейските кредитори предприемат достатъчно стъпки за осигуряване в дългосрочен план на устойчивостта на дълга.

МВФ все пак подкрепи споразумението за дълга.

„Няма съмнение, че Гърция ще има достъп до финансовите пазари“, каза управляващият директор на МВФ Кристин Лагард.

Според нея в средносрочен план договорените мерки биха осигурили устойчивостта на гръцкия дълг.

„Доколкото става дума за дългосрочен план, имаме резерви“.

Последни новини
Още от Новини