ОПЕК е готова да увеличи добива на петрол

Днес във Виена министрите на петрола на страните от ОПЕК се събират на семинар

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Световното търсене на петрол се очаква да остане силно и през второто тримесечие на годината. На това мнение са експертите от техническата група на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК), според които пазарът може да позволи увеличаването на производството от картела, пише Investor.bg.

ОПЕК ще заседава в петък, когато трябва да реши каква да бъде политиката ѝ за добивания обем на фона на призиви от някои от основните потребители на „черно злато“ като САЩ и Китай за ограничаване ръста на цените и стимулиране на глобалната икономика.

Саудитска Арабия – един от лидерите на картела, и Русия вече предложиха постепенно облекчаване на квотната сделка, която е в сила от началото на 2017 г. В същото време членките на организацията Иран, Ирак, Венецуела и Алжир са против подобен ход.

Иран дори заяви днес, че не планира да участва в срещата ОПЕК+ на 23 юни, а само в заседанието на петролния картел, което ще се състои ден по-рано. Това каза днес министърът на петрола на Иран Биджан Намдар Зангане пред журналисти, цитиран от Франс прес и ТАСС.

"Не, няма да бъда в петък (22 юни)", каза той отговаряйки на журналистически въпрос.

"Не вярвам на тази среща да успеем да постигнем споразумение. ОПЕК не е организацията, която получава инструкции от президента Тръмп (...), ОПЕК не е част от министерството на енергетиката на САЩ", каза Зангане пред журналисти. Поради това на срещата във Виена може да се очаква сблъсък между Иран от една страна и Саудитска Арабия и Русия, които са за увеличаване на производството, за да се отговори на нарастващото търсене.

Днес във Виена министрите на петрола на страните от ОПЕК се събират на семинар с експерти от енергийния сектор, за да обсъждат бъдещето на петрола.

Източници от ОПЕК посочват, че техническата група – икономическата комисия на организацията, е заседавала в понеделник, за да преразгледа прогнозите си за пазара и да ги представи на министрите от страните членки по-късно тази седмица.

„Ако ОПЕК и нейните съюзници продължат да произвеждат на стойностите от май, то тогава пазарът би могъл да изпадне в недостиг през следващите шест месеца“, посочва един от източниците на агенцията.

Русия и Саудитска Арабия вече предложиха увеличаване на производството в групата на ОПЕК и нейните съюзници с 1,5 млн. барела дневно, заяви еквадорският министър на петрола Карлос Перес.

По този начин на практика ще бъдат заличени съществуващите съкращения на добива от 1,8 млн. барела дневно, с чиято помощ цената на суровината успя тази година да стигне до почти 80 долара за барел от 27 долара през 2016 г.

„Има други страни, които не искат да ограничават съкращенията… Ще бъде сложна…трудна среща“, заяви още Перес по повод предстоящото събрание на ОПЕК и съюзниците ѝ във Виена.

Според двама източници на Ройтерс от ОПЕК дори и близките до Саудитска Арабия страни от Персийския залив Кувейт и Оман са против голямо увеличаване на добива. Според запознати обаче искането на Рияд за ръст от 1,5 млн. барела дневно е просто тактика, която цели да накара другите членове на картела да се съгласят на едно по-малко увеличение от около 500-700 хил. барела дневно.

Последни новини
Още от Новини