Премиерът на Китай разкритикува търговската война

Ли Къцян се срещна с главния секретар на ООН Антонио Гутериш в Пекин

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Едностранната търговска война е вредна не само за двустранните интереси на замесените в нея страни, но и за общите интереси на хората по света, заяви премиерът на Китай Ли Къцян по време на срещната си с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Пекин на 8 април. Това съобщават от кабинета на китайския премиер. 

"Винаги съм вярвал, че всяка страна трябва да се придържа към мултилатерализма, в който Китай дава положителен пример", заяви в отгвор Гутериш.

"Като най-голямата развиваща се страна в света, Китай е готов да поеме международни отговорности, да се застъпи за свободна търговия и инвестиции  с обединените усилия на международната общност и да насочи глобализацията към по-отворен, приобщаващ и балансиран подход", подчерта премиерът Ли.

Той каза, че световната икономика поддържа инерцията на възстановяване, но в глобален план ситуацията все още е нестабилна. "Затова трябва да се борим срещу едностранчивостта и протекционизма. В противен случай световната търговия ще бъде сериозно накърнена, а световната икономика ще се препъне."

Въпреки че глобализацията е изправена пред много проблеми, те не могат да бъдат решени, нито чрез едностранен, нито чрез търговски протекционизъм. Вместо това те трябва да се преодоляват чрез международно сътрудничество и многостранен подход, каза Гутериш.

За да се справи с търговския дефицит, например, дадена държава трябва да предприеме реформи или да коригира своята икономическа структура, вместо да предизвика търговски войни или да предприема протекционистки мерки, добави той.

Унилатеризмът ще застраши световния мир и стабилност, продължи премиерът Ли, като заяви, че дори ако мултилатерализмът предизвиква някои проблеми, те трябва да бъдат преодолявани чрез преговори, вместо да се налагат волята на едната страна над друга.

Той подчерта и ефективността на мултилатерализма при решаването на други международни въпроси като световния мир. "Надявам се, че ООН ще защити мултилатерализма, ще предаде послание на света, че единствено чрез мултилатерализма светът може да стане по-организиран и цивилизован".

"Китай твърдо ще подкрепя ключовата роля на ООН в международните отношения и ще допринася постоянно за световния мир и развитие", се казва в официалното изявление на кабинета на китайския премиер.

Последни новини
Още от Новини