Защо Тръмп уволни Тилърсън?

Държавният секретар е бил уволнен заради разногласия с Тръмп по отношение на Иран и Северна Корея, твърди CNN

Може би най-важната новина от международния новинарски поток в днешния ден бе уволнението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън от страна на президента Доналд Тръмп, както и назначаването на директора на ЦРУ Майк Помпео на поста първи дипломат.

Какви обаче са причините за решението на американския държавен глава? Въпреки че самият Тръмп не назова строго конкретни причини за действието си, в медийното пространство зад Океана веднага се появиха спекулации по темата.

Така според американската телевизия CNN Тръмп е уволнил Тилърсън заради разногласия помежду им по базисни въпроси от външнополитическо естество, свързани със Северна Корея и Иран.

Съществен фактор, повлиял на решението на американския президент, са били споровете между него и Тилърсън по отношение на обявената наскоро историческа среща между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Това, следва да се отбележи, ще бъде първият в историята личен разговор между американски президент и лидер на КНДР.

Тилърсън е смятал, че подобна среща не може да бъде осъществена без сериозна предварителна подготовка, докато Тръмп не е държал толкова много на този фактор.

Сериозно противоречие е предизвикала и агресивната реторика на Тръмп по отношение на Техеран и заявленията, че САЩ ще преразгледат ядрената сделка с Иран, подписана през лятото на 2015.

 

Последни новини
Още от Новини