Йелън: Разочарована съм, че не бях номинирана за втори мандат

Бившият вече гуверньор на Фед даде рядко телевизионно интервю

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън изрази разочарованието си от факта, че американският президент Доналд Тръмп не я предложи за втори мандат, като същевременно тя прогнозира, че централната банка ще продължи по пътя на постепенното увеличаване на лихвите.

„Бих искала да изпълня втори мандат и заявих това ясно. Затова сега ще кажа, че бях разочарована, че не бях назначена отново", каза тя в петък в рядко телевизионно интервю за програмата NewsHour на PBS, цитирано от Investor.bg.

В последния си работен ден в петък Йелън добави: „Имам чудесно усещане за икономиката, мисля, че нещата изглеждат много силни".

„Федералният резерв е по пътя на постепенното увеличаване на лихвите и ако условията продължат да са такива, както са, този процес вероятно ще продължи", каза тя.

За разлика от досегашната практика Тръмп избра да не номинира Йелън за втори четиригодишен мандат. Вместо това той предпочете колегата му републиканец Джером Пауъл да ръководи централната банка. По-рано в петък институтът Brookings обяви, че Йелън се присъединява към базирания във Вашингтон мозъчен тръст, за да продължи икономическите си проучвания, като се концентрира преди всичко над анализите на пазара на труда. Пауъл трябва да се закълне като председател на Фед в понеделник, 5 февруари, от 9 часа сутринта местно време.

Йелън заяви, че от ръстовете на пазара на труда са започнали да се възползват „почти всички групи в американската икономика“, а тя очаква ръстът на заплатите да се покачи, но може би не драстично. 

„В крайна сметка това (ръстът на заплатите, б. ред.) е ограничено от ръста на производителността, който е слаб", добави тя.

По време на четиригодишния мандат на Йелън безработицата падна до 4,1% от 6,7%, каквото бе нивото, когато тя встъпи в длъжност. Януарските данни, публикувани по-рано в петък, свидетелстват за най-ниската от 2000 насам безработица. В момента безработицата е под нивото, което повечето икономисти - включително и тези от Федералния резерв, считат за еквивалент на пълната заетост.

Инфлацията обаче остана под 2-процентната цел на Фед и достигна 1,7% през декември. Йелън и колегите ѝ от централната банка заявиха през тази седмица, че очакват инфлацията да нарасне през тази година и да постигне целта „в средносрочен план".

Независимо от срива на фондовия пазар през тази седмица инвеститорите просперираха по време на мандата на Йелън. Откакто тя пое контрола през февруари 2014, Dow Jones Industrial Average се повиши с повече от 65%.

Като председател на Фед Йелън даде старт на процеса по излизане от извънредните мерки, които Федералният резерв предприе по време на финансовата криза, като внимателно вдигна лихвите от почти нулевата става и бавно започна да намалява обема на облигациите, собственост на централната банка.

Напускането на Йелън бележи края на обществената ѝ дейност в продължение на повече от 15 години – на два етапа в централната банка. Тя първо бе гуверньор по време на управлението на Алън Грийнспан през 1994-1997. След това се завърна през 2004 във Фед като гуверньор на банката за Сан Франциско, стана заместник-председател през 2010 и бе избрана за наследник на Бен Бернанке през 2014.

Последни новини
Още от Новини