От машина в услуга – трансформацията на автомобила в дигиталната ера

Калоян Желев, автомобилен експерт, Светът е бизнес, 18.01.2018

Автомобилната индустрия преминава своя металургичен исторически период в своя дигитално-информационен период. Чисто металургичната част на автомобила, неговата механика, която бе цел номер 1, все повече се превръща в носител на информационен продукт и в носител на услуга – транспорт.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ автомобилният експерт Калоян Желев.

„Хората в напредналите общества избират все повече автомобила с оглед това от какъв транспорт имат нужда. Те избират не само автомобила, а начина на притежанието му или дали изобщо да ги притежават. Колата все повече се превръща от хардуер в услуга“, посочи той. 

По думите на експерта младото поколение, т.нар. „милениуми“, вече не се вълнува от хардуера, дизайна и т.н. а на услугата „транспорт“ която колата предоставя от точка А до точка Б.

„Евентуално джаджите и свързаността в това превозно средство биха ги привлекли, биха им се сторили интересни, но нищо повече“

Новите тенденции извеждат на дневен ред и множество неизвестни.

„Един от интересните феномени през 2017 беше опитът на всички автомобилни шефове да ни покажат, че гледат със спокойствие на бъдещето и имат представа как ще изглежда техният бизнес след 20-30-50 години. Истината обаче е, че никой няма представа какво го очаква. Това е една относително стара индустрия, функционирала през 3 различни века, а това, което коментираме е явление от последните десетина години“, отбеляза Желев

„Това е един много малък исторически период, а автомобилният кораб е голям и тежък и променя курса си сравнително бавно. Това е голямо предизвикателство", отчете събеседника в студиото. 

Последни новини
Още от Новини