Саудитска Арабия депозира $2 млрд. в Йемен

Преди дeн Йемен помоли за финансова помощ за обуздаване на инфлацията

Йемен. Снимка: Freeimages.com Йемен. Снимка: Freeimages.com

Саудитска Арабия депозира 2 млрд. долара в Централната банка в Йемен, за да подкрепи йеменската валута.

"Спирането на инфлацията означава спасяване на йеменците от неизбежен глад", каза в сряда премиерът на Йемен Ахмед бин Дагр.

Кралят на Саудитска Арабия нареди 2 милиарда долара да бъдат депозирани в Централната банка на Йемен в сряда (17.01.2018), за да се подкрепи слабата йеменска валута, съобщава саудитското правителство.

Този ход бе направен ден, след като йеменският премиер подаде петиция с молба за финансова подкрепа, за да бъде спасен йеменският риал и да се подпомогне разкъсваната от глад и войни държава.

"Това не е заем, а депозит и няма да е нужно легитимното йеменско правителство да го връща", каза източник, близък до правителството на Саудитска Арабия.

Йемен е разделен от почти три години в следствие на гражданската война между международно-признатото правителство, подкрепено от Рияд, базирано на юг, и движението на Хути, което е проиранско и контролира северната територия, включително столицата Санаа.

Валутата на йемен (риал) загуби повече от половината от стойността си спрямо щатския долар и растящите цени поставят някои основни стоки далеч от възможностите на много йеменци.

Базираната в южния пристанищен град Аден, Централната банка на Йемен се бори да плати заплатите в публичния сектор, от който много йеменци зависят, а валутните резерви се свиват главоломно.

Конфликтът доведе до хуманитарна и икономическа криза в бедната страна. През миналата година избухна смъртоносна епидемия от холера и Организацията на обединените нации заяви, че Йемен може да се окаже в най-смъртоносната криза в съвременния свят.

Последни новини
Още от Новини