Канада повиши лихвите

Бъдещите повишения - малко вероятни, заради рисковете около НАФТА

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Централната банка на Канада повиши основния си лихвен процент с четвърт процентен пункт до 1,25%, опирайки се на силните данни за заетостта и повишението на инфлацията. Банката обаче остава предпазлива и по-скоро скептична към по-нататъшното увеличение на лихвите. Опасенията на банкерите са свързани с бъдещето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), което в момента се преразглежда по искане на САЩ и може да се отрази негативно на икономическия растеж.

Увеличението на лихвите бе очакван ход, според проучване на The Wall Street Journal, след като нивото на безработица в Канада падна до рекордно ниско ниво (5,7%), а годишната инфлация се повиши над 2%, което бе и целта на централната банка през ноември.

Изявлението, обясняващо мотивите на Централната банка на Канада за повишаването на лихвите, обаче, изненада анализаторите с категоричната оценка на банкерите, че несигурността около споразумението НАФТА ще се отрази негативно на икономиката.

Базисните икономически фундаменти, както в страната, така и в чужбина, се засилват и биха били повод за прогноза, включваща силен ръст на бизнес инвестициите и износа, но несигурността в търговските договорености ще забави ръста и в двете категории, казват от банката.

"Последните данни са силни, инфлацията е близка до целта и икономиката работи почти с оптимален капацитет", казват от Централната банка на Канада. "Въпреки това, несигурността около бъдещето на НАФТА замъглява оптимизма в икономическата перспектива".

По данни на Централната банка на Канада икономиката на страната е нараснала с 3% през миналата година и се очаква да се увеличи с 2,2% през 2018.

Гуверньорите повишиха лихвите през юли и през септември миналата година с по четвърт процентен пункт. С повишението на лихвите днес Централната банка на Канада стана първата централна банка в Групата на седемте (Г-7), която повиши лихвените проценти през 2018.

Канада изпраща приблизително три четвърти от своя износ за Съединените щати. Търговските потоци са потенциално изложени на риск, тъй като САЩ, Канада и Мексико предоговарят НАФТА по искане на администрацията на Тръмп.

Дискусиите по договора ще продължат следващата седмица в Монреал, а миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред The Wall Street Journal, че е готов да се оттегли от сделката, освен ако не бъдат направени "необходимите значителни промени", които САЩ иска.

Администрацията на Тръмп иска допълнителни мита за продуктите на канадския дърводобив, космическата промишленост и хартиената индустрия, като твърди, че се възползват "нелоялни търговски практики".
Това доведе до ескалация на политическата риторика между търговските партньори и накара Канада да подаде необичайно широка търговска жалба пред Световната търговска организация срещу търговските практики на САЩ.

Последни новини
Още от Новини