Азербайджанската държавна петролна компания с интерес към инвестиции у нас

Премиерът Бойко Борисов се намира на посещение в Азербайджан

Бойко Борисов и  президента на Азербайджан Илхам Алиев на пресконференция в Баку (15.01.2018) Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев на пресконференция в Баку (15.01.2018) Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа.

Това стана ясно след срещата на министър-председателя на България г-н Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку, предава правителствената пресслужба

„Едва 3% от територията на България е газифицирана, а в същото време въздухът у нас е замърсен заради използване на твърди горива за отопление. Поставяме си амбициозната цел да разширим използването на материали за отопление на населението, които не водят до замърсяване“, заяви Борисов.

По думите на Алиев 93% от територията на Азербайджан е газифицирана. Страната е инвестирала успешно в газификацията на Грузия и би могла да придаде опита и добрите си практики и в България.

След срещата енергийните и икономическите министри на двете страни ще разработят план за инвестиране в газопреносната мрежа на България.

Президентът Алиев подчерта, че Азербайджан и България са стратегически партньори в реализацията на проекта за изграждане на Южния газов коридор, който ще гарантира енергийна сигурност за Европа.

„Очакваме през месец юни да стартира изграждането на междусистемата газова връзка Гърция-България, а през месец юли да е готово разширението с Турция. Така за страната ни ще се гарантира получаването на договорените 1 млрд. куб. м./год. природен газ за България от втората фаза на находището Шах Дениз“, добави Борисов. По думите му има възможност за изготвяне на социални пакети, които да се предоставят на населението за отопление на природен газ.

Борисов и Алиев също така обсъдиха и важността на транспортните коридори номер 8 и 10, които ще свържат Европа и Азия. Директната авиолиния София-Баку, която утре ще бъде открита официално, беше договорена през 2015, когато Алиев беше на посещение у нас. Новата транспортна връзка ще помогне за бизнеса между двете държави и ще укрепи още по-здраво икономическите, търговските и културните отношения.  

Последни новини
Още от Новини