Финландия може да се откаже от въглищата до 7 години

Амбицията на правителството е да замени въглищата с природен газ

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Финландия може да спре да използва въглища за енергийните си нужди към 2025.

Това съобщава Финландското телеграфно бюро, позовавайки се на изказване на министъра на строителството, енергетиката и околната среда на страната Кимо Тииликайнен, предава ТАСС.

Към момента в националната енергийна стратегия на Финландия е записано, че страната следва да се откаже от въглищата до 2030, но правителството ще обсъди дали е възможно това да стане 5 години по-рано.

Въглищата ще бъдат заменени от природния газ, който изхвърлял с 60% по-малко вредни емисии в атмосферата, посочва финландският министър.

За да направи „синьото гориво“ по-атрактивно, още през 2019 Финландия ще промени данъчното облагане на енергоизточниците, респективно вдигайки цената на въглищата.

Към момента делът на работещите с въглища ТЕЦ-ове в скандинавската държава е нисък – 8%, но пълното отказване от суровината неминуемо се очаква да предизвика известни проблеми. Още по-малък обаче е делът на електростанциите, работещи на природен газ – 7,4%.

Най-голям дял от енергийният микс се дължи на АЕЦ – 25,6%, 20,5% от тока бива внасян от чужбина, близо 20% се дължи на ВЕЦ, а 12% - на биогориво. Развиват се и ВЕИ, но делът им е пренебрежимо малък.


 

Последни новини
Още от Новини