ОПЕК няма да ревизира споразумението преди лятото

Халид Ал-Фалих, министър на енергетиката на Саудитска Арабия

Халид Ал-Фалих, министър на енергетиката на Саудитска Арабия по време на заседанието на ОПЕК във Виена на 17 ноември 2017. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg Халид Ал-Фалих, министър на енергетиката на Саудитска Арабия по време на заседанието на ОПЕК във Виена на 17 ноември 2017. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg

Американският лек суров петрол се търгува близо до най-високите си нива от 2 седмици след като официалните данни от САЩ показаха, че запасите са намалели повече от очакваното, на 2-годишно дъно.

Но в интервю за Bloomberg министърът на енергетиката на Саудитска Арабия каза, че глобалните запаси няма да се доближат до нивата, които са целта на ОПЕК до юни, когато е следващата среща.

"Като цяло количествата петрол и петролни продукти са съвместими със сезонните очаквания. И с продължаващото повишено спазване и изпълнение на споразумението за ограничение на производството", каза Халид Ал-Фалих, министър на енергетиката на Саудитска Арабия.

Чуйте интервюто, в което Ал-Фалих коментира и сътрудничеството с Русия и съвместните инвестиции там на Saudi Aramco.

Американските запаси от суров петрол се понижиха до 436,5 млн барела миналата седмица, докато износът на петрол се увеличи с 772000 барела дневно, най-висок в историята, съобщи в сряда енергийната агенция в САЩ.

Фортис, петролопроводът в Северно море, спрян поради ремонт след авария през декември ще бъде пуснат отново след 3-4 дни и ще заработи пълноценно в началото на януари, съобщи на 21 декември операторът Ineos.

 

Последни новини
Още от Новини