Samsung с революционно откритие в сферата на литиево-йонните батерии

Корейската корпорация разработи устройство, увеличаващо с близо 45% капацитета на литиево-йонните батерии позволяващо 5 пъти по-бързото им зареждане

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Учени от научния център на Samsung  - Samsung Advanced Technology Institute, разработиха специална графенова технология за подобрение на литиево-йонните батерии.

Разработката, която представлява специален покривен слой върху електродите на обикновена батерия, позволява увеличаването на капацитета с близо 45%, се разбира от съобщение на компанията, цитирано от Automedia.bg.

Друго предимство се оказва и възможността за 5 пъти по-бързо зареждане, което би позволило пълното зареждане на батерия да става за 12 минути.

Ръководителят на проекта - д-р Сон Ин Хюк, споделя, че материалът под формата на малки сфери може да бъде широко използван, като за това не се налагат промени в производството на батериите. Ученият допълва, че иновацията би могла да се използва както в телефоните, така и в електрическите автомобили.

Покритието с графен, което вероятно ще бъде достъпно за масово използване едва след няколко години, не оказва съществено влияние върху жизнения цикъл на батерията дори след няколкостотин цикъла на зареждане. Освен това графенът ще намали драстично нежеланите химични реакции, износващи електродите.  

Последни новини
Още от Новини