Основният сценарий на ОПЕК е за цялата 2018

Коментар на Халид Ал-Фалих, енергиен министър на Саудитска Арабия за удължаването на свиванията на добива

Халид Ал-Фалих, министър на енергетиката и промишлеността на Саудитска Арабия по време на пресконференция след 173-тото заседание на ОПЕК във Виена, 30 ноември 2017. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Халид Ал-Фалих, министър на енергетиката и промишлеността на Саудитска Арабия по време на пресконференция след 173-тото заседание на ОПЕК във Виена, 30 ноември 2017. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Енергийният министър на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих говори пред репортери за удължаването на ограниченията по добива преди започване на заседанието на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена.

"Има 100%-тово съгласие, че пазарът се е насочил към пълно възстановяване. Основните данни говорят сами за себе си. Запасите бяха свити с повече от 50% от целта за 2017. Въпреки това навлизаме в лек период на търсене от декември до първото тримесечие на следващата година. Следователно свиването на наличните запаси ще се забави и всъщност може да видим леко увеличение през първото тримесечие. Следователно ще трябва да изчакаме до средата на 2018."

"Основният вариант, по отношение на търсенето и предлагането ще изисква задържане на свиванията през цялата 2018. Въпреки това, ще трябва да имаме предвид и други събития, които могат да изникнат. Знаем, че има твърде много променливи, които имат роля при търсенето и предлагането и които могат да ни изненадат." 

"Много сме доволни от степента на съгласие, която постигнахме. Това е безпрецедентно ниво за ОПЕК и страните-участници извън ОПЕК. Месеци наред имаме придържане към ангажиментите много над 100%."

Целият коментар пред репортерите на Халид Ал-Фалих, чуйте видеото 

Последни новини
Още от Новини