Нарочно неясен ли е Лондон преди ключова среща с ЕС

Разговор с Джина Милър, основаващ партньор на SCM Direct

Изтича времето дадено на Великобритания за да подготви предложение за заплащане на разходите по Брекзит. Неформалният краен срок, цитиран от запознати източници, е 5 декември, като следващата среща с европейските преговарящи ще се проведе в средата на месеца, предаде Bloomberg

Твърдата отстоятелката на необходимостта от парламентарно гласуване по Брекзит, адвокат Джина Милър, коментира липсата на комуникация и ясна стратегия от страна на правителството на Тереза Мей.

"[Британското правителство] трябва да престане да използва неясен език по отношение на членството ни в митническия съюз, което е директно свързано с членството ни в ЕС. Идеята, че може да се останем в митническия съюз след напускането на ЕС е много подвеждаща за обществото."

"Смятам, че комисията по Брекзит трява да проведе изследвания за реалните последици колкото може по-скоро. Невъзможно е да се вземат добри решения ако не знаем какви ще са точните последици. 58те доклада, които правителството коментира, че не са готови за показване пред преговарящите вероятно са базирани на твърде недостатъчно фактологическо обследване."

"Правителството обеща гласуване, носещо тежест. Това означава, че парламентьорите трябва да имат възможност да гласуват или за сегашната сделка, или за напускане без сделка, или за оставане в съюза. Логично е всяка от тези възможности да присъства."

"Напълно озадачена съм, че правителството не съобщава методологията си за изчисление на разходите по Брекзит. Мисля, че правителството като цяло трябва да има по-открит диалог с гражданите, понеже погледнато в перспектива сметката за развода е най-малкия ни проблем."

"С парите ще се оправим. Но бъдещите права на гражданите на ЕС, които прекосяват границата ни се очертават като проблемна тема не за месеци, а за години напред. Северноирландският отказ за плащане също изглежда като проблем без решение."

Последни новини
Още от Новини