Джеф Безос е най-новият милиардер с над 100 млрд. долара

Черният петък наду сметките на основателя на Amazon с 2,4 млрд. долара

Джеф Безос, основател на Blue Origin говори на на 32-а космическа конференция през 2016. Photographer: Drew Angerer/Bloomberg Джеф Безос, основател на Blue Origin говори на на 32-а космическа конференция през 2016. Photographer: Drew Angerer/Bloomberg

Черният петък увеличи състоянието на Джеф Безос до над 100 млрд. долара, пише Investor.bg. 

Състоянието на основателя на Amazon.com Inc. нарасна с 2,4 млрд. долара до 100,3 млрд. долара, след като акциите на онлайн търговеца скочиха с повече от 2% заради оптимизма за продажбите по време на черния петък. Онлайн покупките за деня са нараснали с 18,4% спрямо предходната година, показват данни на Adobe Analytics, а инвеститорите се обзалагат, че компанията ще поеме по-голяма част от онлайн разходите през сезона на празниците, предава Bloomberg. 

Amazon рекламираше значителни отстъпки като част от офертите си за Черния петък, особено за продукти, които улесняват други покупки от Amazon.

Компанията предлагаше 20% отстъпка за най-новите си уреди за умни домове Echo и Echo Plus, които позволяват лесни поръчки от Amazon чрез вградения гласов асистент Alexa. Също така в продажба са таблетите Fire (които сега също се отличават с Alexa) и новите модели Kindle, които са отлични устройства за четене на електронни книги, закупувани от, разбира се, Amazon.

Компанията също така предлага отстъпки за редица продукти от други производители, включително телевизори Sony, играчки K'NEX, ястията Rubbermaid и различни умни устройства за дома, които да се синхронизират с нейния Echo.

Границата от 100 млрд. долара прави Безос първия човек, който има 12-цифрово нетно състояние от 1999 г., когато съоснователят на Microsoft Бил Гейтс достигна този праг, допълва Bloomberg.

През юли Безос надмина Гейтс като най-богатия човек в света. Нетното състояние на Гейтс спадна, тъй като той ускори филантропските си усилия. През юни Гейтс направи дарение от 64 милиона акции на Microsoft за благотворителни инициативи, най-голямото му дарение от създаването на фондацията Bill and Melinda Gates през 2000 г.

Oxfam прогнозира, че светът ще има своя първи трилионер в рамките на 25 години, тъй като богатството на свръхбогатите в света расте експоненциално. Точно сега Безос изглежда като най-вероятният кандидат за достигане на тази граница.

Последни новини
Още от Новини