Предсрочните избори в Каталуния - съдбоносни за Мариано Рахой?

Пазарите реагираха спокойно на политическото напрежение

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Ръстът на испанските акции и държавни облигации остана встрани от обявяването на независимост в Каталуния. Испанският IBEX 35 записа най-голямото си повишение сред водещите бенчмарк индекси в Европа, а доходността по 10-годишните държавни облигации на страната спадна до 7-седмично дъно, пише Bloomberg. 

27 октомври 2017 беше съдбоносен за Испания – Каталуния обяви независимост, а централната власт свали правителството и обяви предсрочни парламентарни избори. Според Politico обаче насрочената дата за вота е доста по-ранна от очакваното.

Много анализатори предполагаха, че испанското правителство ще поеме управлението на провинцията за месеци наред, пише изданието. Това обаче не се случи, а избори през декември могат да се окажат съдбоносни за премиера на страната Мариано Рахой.

Поддръжниците на обединена Испания смятат, че дългото управление от централната власт е в тяхна полза, защото ще ограничи влиянието на сепаритистите в обществото.

Сега сепаратистите изглеждат подготвени за скорошно провеждане на изборите, пише още Politico. Европейското издание отбелязва, че има няколко неясни момента в кризата в Каталуния, които притесняват. Като например: кой в момента управлява провинцията?

В петък Мариано Рахой освободи правителството и няколко дни по-късно назначи своя вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария като премиер на Каталуния. Но на следващото ниво на администрацията все още стоят чиновници, които са назначени от сепаратистката партия, управлявала досега провинцията.

Вижте повече в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня