Различията в предизборните програми на Шиндзо Абе и Юрико Коике

Коментар на Стивън Енгъл, Bloomberg News

Коментар на Стивън Енгъл, Bloomberg News за вчерашния предизборен дебат в Япония между министър-председателя Шиндзо Абе и Юрико Коике, настоящ губернатор на Токио.

Според Енгъл, дебата между двамата опоненти се свежда до въпроса може ли Шинцо Абе да убеди японските гласоподаватели, че посоката на абеномиката заслужава мнозинство от 2/3, с което партията му разполага в момента. 

Енгъл коментира, че за Юрико Коике големият въпрос е дали може да убеди гласоподавателите на национално ниво да подкрепят платформата на нейната „Партия на надеждата“. 
"Тя е много популярна в Токио. Тя е кмет на града и победи управляващата партия LDP на общинските избори през юли, но тя не разполага с голяма национална база от привърженици", каза още Стивън Енгъл.

Коике обяви, че е в подкрепа на улесненията в паричната политика на Абе, но че не е съгласна с увеличението на данък продажби през 2019, предаде Енгъл. "Както сме виждали и по-рано – когато има такова увеличение Япония се насочва към рецесия", информира още той.

Друго различие в позициите на Абе и Коике касае ядрената енергетика. Абе казва, че иска да намали използването на ядрена енергия, но пълна ликвидация за него е безотговорна енергийна политика, коментира Енгъл. Юрико Коике, обаче, се обявява против ядрените мощности в Япония и претегля възможността за нулево използване на атомна енергия до 2030, предаде още Стивън Енгъл. 

Последни новини
Още от Новини