Стартира проектът Европейска прокуратура

Измамите с еврофондове - на прицел за новата институция

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

ЕП даде зелена светлина на Европейската прокуратура, като първата цел на новата институция ще бъдат измамите, свързани с европейските фондове.

Създаването на европейската прокуратура ще бъде по процедурата за засилено сътрудничество между 20 страни - членки, сред които и България. За да заработи институцията, е необходимо съгласието на Съвета на Европейския съюз.

ЕС-прокуратурата ще разследва злоупотреби със средства по еврофондове и по измами с ДДС, ако в тях са замесени поне две страни - членки, а щетите възлизат поне на 10 милиона евро. 

Всяка година Европейският съюз губи около 600 милиона евро заради злоупотреби с европейски фондове. Тези престъпления обаче не се разследваха добре заради липса на хармонизиране на дефинициите за измама и сътрудничеството между отделни страни. Понастоящем само националните власти могат да разследват и повдигат обвинения за измами, свързани с европейски средства. Такива са, например, умишлените злоупотреби със структурните фондове на ЕС или трансгранични измами с ДДС. Тяхната юрисдикция обаче се разпростира само в рамките на националните граници. 

Европейската прокуратура значително ще засили борбата срещу престъпленията с бюджета на Европейския съюз като измами, корупция, пране на пари или измами с ДДС. Това заяви комисарят по правосъдие, потребители и равнопоставеност на половете Вера Юрова, цитирана от БНР.

Главният офис на прокуратурата ще бъде в Люксембург с главен прокурор и прокурори от всички участващи държави.

Европейската прокуратура ще позволи и бърз обмен на информация, координирани полицейски разследвания, бързо замразяване и конфискуване на активи, както и арестуване на заподозрени зад граница. Тя ще сътрудничи тясно с Агенцията за криминално правосъдие на ЕС "Евроджъст" и офиса за борба с измамите ОЛАФ, за да осигурят по-успешното преследване и възстановяване на средствата, загубени от измами.

След като парламентът даде своето съгласие, предстои Съветът на ЕС официално да приеме регламента относно Европейската прокуратура. Очаква се тя да започне работа през 2020 или 2021.

Европейската прокуратура ще бъде създадена по процедурата за засилено сътрудничество между 20 държави членки: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Италия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Испания. Другите държави членки могат да се присъединят по всяко време.

Главният офис на Европейската прокуратура ще бъде в Люксембург с главен прокурор и прокурори от всички участващи държави. Те ще ръководят ежедневните криминални разследвания, извършвани от делегирани прокурори в държавите членки.

Последни новини
Още от Новини