Uber посреща нов удар в управлението си

Бившият главен изпълнителен директор на компанията Травис Каланик назначи изненадващо двама нови директори

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Травис Каланик - бившият главен изпълнителен директор на Uber Technologies, започна тежка битка за контрола върху най-високо оценения стартъп в света, пише Bloomberg. 

Без да се консултира с новия лидер на компанията или останалите членове на борда той е избрал двама нови директори, предаде Investor.bg

Каланик обяви, че е наел Урсуса Бърнс, която е бивш главен изпълнителен директор на Xerox, и Джон Трейн, бивш директор на Merrill Lynch, в борда на директорите. Uber постави под въпрос решението му, наричайки го “пълна изненада”.

Бившият изпълнителен директор на Uber се защитава от съдебно дело, заведено от най-големия акционер в компанията - Benchmark, във връзка с неговата власт да избира кой да седне на две от местата в борда. Каланик твърди, че той контролира три от 11-те места в него.

Benchmark пък съди Каланик за измами и го призова да се откаже от контрола върху местата в борда на директорите.

Каланик напусна поста главен изпълнителен директор на 20 юни, след като Benchmark и група ранни инвеститори го помолиха да се оттегли. Бордът на Uber беше разкъсван от вътрешни битки и му отне време да избере нов изпълнителен директор. В крайна сметка той се спря на изпълнителния директор на Expedia Дара Косровшахи.

“Назначавам хора на тези места, на фона на скорошните предложения за масово преструктуриране на борда и значителни промени в правата на даване на глас”, коментира Каланик пред Bloomberg. “Следователно е от съществено значение пълният борд да си е на мястото, за да се проведе подходящо обсъждане, особено с такива опитни членове като Урсула и Джон”.

От своя страна, Uber изрази притеснение от новината на Каланик.

“Назначенията на Бърнс и Тайн в борда на директорите беше пълна изненада за Uber и нейния борд”, коментира компанията. “Именно затова работим по въвеждането на различно управление, за да гарантираме, че изграждаме компания, с която всеки служител и акционер може да се гордее”.

Управителният съвет на Uber трябва да гласува във вторник плана за преструктуриране на корпоративното управление на компанията, твърди източник, запознат с въпроса. По думите му Каланик продължава да подкрепя Косровшахи. Бившият главен изпълнителен директор обаче смята, че двете назначения са начин за подобряване на борда на директорите на Uber, в навечерието на гласуването в промяната на структурата на управление.

Последни новини
Още от Новини