Dyson тръгва към електромобилите

Джереми Кан, Bloomberg News

Логото на Dyson Ltd. в кампуса на компанията, Молсбъри, Великобритания. 5 октомври 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Логото на Dyson Ltd. в кампуса на компанията, Молсбъри, Великобритания. 5 октомври 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Известният като производител на прахосмукачки и въздушни филтри Dyson Ltd. ще направи електромобил до 2020, каза основателят на компанията Джеймс Дайсън на 26 септември 2017, съобщи Bloomberg.

Компанията инвестира 1 млрд паунда в разработката и още толкова в създаването на солидна батерия, каза Дайсън.

Dyson излиза на пренаселения пазар, на  който работят автопроизводители от Volkswagen AG и Daimler AG до Toyota Motor Corp. и Tesla Inc. на Елън Мъск, които се надпреварват за престижния сегмент на електромобилите.

Не е ясно къде ще се произвеждат електромобилите, каза Джереми Кан, Bloomberg News.

"Продуктите на Dyson сега се правят главно на Филипините, в Сингапур и Малайзия".

Джеймс Дайсън каза, че неговият електромобил ще бъде “радикално различен” от тези, проектирани от другите автопроизводители, включително Tesla.

“Няма смисъл да се прави нещо, което прилича на другите” каза той.

“Това не е спортна, нито много евтина кола.”

Dyson инвестира в батерии от няколко години. През октомври 2015 компанията купи стартъп, на име Sakti3 за 90 млн. долара. Базираната в Ан Арбър, Мичиган фирма постигна пробив в дизайна на солидни батерии, но успехът й бе оспорен от производителите на други батерии. Пред април Дайсън каза, че прекратява договора за лиценз на патентованата от Sakti3 технология за батерии с университета в Мичиган.

Сега основателят на компанията каза, че разполага с две конкуриращи се екипа, които са се посветили на разработката - Sakti3 и друга група, работеща с различен подход. Британското правителство даде на Dyson заем от 16 млн паунда за изследователска работа по батериите.

Последни новини
Още от Новини