Казусът с бизнеса с чипове на Тошиба свърши, намери се купувач

Toshiba се нуждае незабавно от парите от бизнеса си с чипове, за да се възстанови от загубите от фалита на Westinghouse

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

В продължилата месеци наред надпревара за поделението за производство на чипове на японския електронен концерн Toshiba вече има победител. За около $18 млрд. американският финансов инвеститор Bain Capital ще придобие втория по големина в света производител на чипове за памет. Официално партньори са южнокорейският конкурент SK Hynix, както и дългогодишните клиенти на Toshiba Apple и Dell, предава агенция DPA, цитирана от Investor.bg.

Toshiba е вторият по големина производител на чипове NAND в световен мащаб, а Apple би имала интерес за постоянен достъп до тях, тъй като използва флаш паметта при производството на iPhone и iPad. По този начин американският концерн ще намали зависимостта си от Samsung, който е и нейният основен конкурент. Същото се отнася и до Dell.

В продължение на дълго време изглеждаше така, сякаш американският Western Digital ще спечели надпреварата, в която участваше и компанията от Тайван Hon Hai (Foxconn).

Процесът на продажба стана вълнуващ заради променящи се съюзи, преработени оферти и интегрирането на съдилища. Засега не е ясно дали Western Digital ще предприеме съдебни действия срещу продажбата. С американците японците вече експлоатират своята най-важна фабрика за чипове.

Toshiba се нуждае незабавно от парите от бизнеса си, за да се възстанови след изпадането в неплатежоспособност на своята американска дъщерна компания за ядрена енергетика Westinghouse. Освен чипове 140-годишната японска компания също така произвежда телевизори, индустриални камери, принтери и технологии за енергетиката. Заемополучателите принудиха японския богат на традиции конгломерат да извърши продажбата на бизнеса с чипове още през този месец.

Те се аргументират, че само в такъв случай ще има достатъчно време органите по конкуренцията да проверят адекватно трансакцията и да дадат зелена светлина преди края на текущата финансова година. Ако не успее да осъществи това, Toshiba вероятно ще си навлече сериозни финансови проблеми и вероятно ще трябва да се оттегли от фондовия пазар. От друга страна, има и спешни нужди от инвестиции в бизнеса с чипове на Toshiba. В противен случай вторият по големина в света производител на чипове ще намали конкурентоспособността си, защото противниците непрекъснато инвестират в нови технологии.


 

Последни новини
Още от Новини